Tuesday 15 July 2014

Slobodan Maldini: Put rimskih careva, "Večernje novosti", 12. jul 2014.




DNEVNIK ZABLUDA

PUT RIMSKIH CAREVA

Piše Slobodan Maldini

Leto je vreme godišnjih odmora i putovanja. Mnogi odluče da ovaj sunčani preriod provedu odlaskom na more. Putuju u Grčku, Tursku, Egipat, Crnu Goru. Često se letnje putovanje planira kao odmor sa aktivnim upoznavanjem sa kulturom i tradicijom zemlje u koju se putuje. Međutim, sve više je onih koji put u strane zemlje i daleke destinacije zamenjuju putovanjem i boravkom u turističkim mestima Srbije. Ovo je pravo vreme da upoznamo sopstvenu zemlju i njene istorijske znamenitosti.

Impresivan period istorije naše zemlje je period rimske vladavine koji je počeo krajem 3. veka p.n.e. Početkom nove ere, Balkansko poluostrvo se našlo pod rimskom vlašću. Na ovom prostoru bile su stalno stacionirane dve rimske legije: 4. Flavija (u Singidunumu, današnjem Beogradu) i 7. Klaudija (u Viminacijumu, kod Kostoca na Dunavu). Na tlu Srbije, tada je podignut čitav niz gradova povezanih sistemom puteva u sastavu Rimskog carstva. Mnogima je poznata činjenica da je na tlu današnje Srbije, pretpostavlja se, rođeno čak 17 rimskih imperatora, među kojima su najpoznatiji: Aurelijan (rođen u Sirmijumu, današnjoj Sremskoj Mitrovici), Konstantin Veliki (rođen u Naisusu, današnjem Nišu), Jovijan (rođen u Singidunumu, današnjem Beogradu).

Značajna istorija Srbije iz perioda Starog Rima i bogata arheološka nalazišta dovoljan su razlog da se ovog leta opredelimo za aktivan odmor u Srbiji. Zaljubljenicima u kulturnu istoriju toplo preporučujem da posete kulturne znamenitosti Srbije na turističkoj ruti "Put rimskih careva". Ovu turističku atrakciju zemlje svake godine poseti preko 100.000 turista. Put povezuje antičke rimske kulturne i arheološke znamenitosti, posebno gradove: Sirmijum, Singidunum, Viminacijum (na slici), Trajanovu tablu i most na Dunavu (Đerdap), tvrđavu Dijanu (Kladovo), Feliks Romulijanu (Zaječar), Medijanu (Niš), Justinijana Primu (Lebane). Svi ovi istorijski lokaliteti povezani su u jednu rutu dugu 600 kilometara, koja posetiocima pruža izvanredan sadržaj. Zbog svega što su Decije, Klaudije Gotski, Prob, Aurelijan, Galerije, Maksimin Daja, Flavije Sever, Justinijan, Trajan i drugi rimski carevi ostavili na našem tlu, današnji turisti imaju valjane razloge da posete ove značajne lokalitete.

Do ovih mesta moguće je doći kopnom, do nekih i Dunavom. Uzbudljivo je putovanje biciklom, koji je sve popularnije sredstvo prevoza turista. Jer, Srbija se nalazi na evropskoj Dunavskoj biciklističkoj ruti. Biciklističke staze koje pripadaju ovoj međunarodnoj ruti, zajedno sa alternativnim putevima, duge su u Srbiji oko 1040 kilometara. Pored antičke istorije koja obiluje kulturnim, arhitektonskim i arheološkim senzacijama, biciklista doživljava veličanstvene predele naše zemlje, sreće ljude, nedirnutu prirodu, oseća mirise, što su senzacije snažnije od klasičnog letovanja na moru.


No comments:

Post a Comment