Saturday 31 May 2014

Slobodan Maldini: REKE, EKOLOGIJA I ARHITEKTURA, "Večernje novosti", 31. maj 2014




DNEVNIK ZABLUDA

REKE, EKOLOGIJA I ARHITEKTURA

Piše Slobodan Maldini

Kada se srpski kralj Uroš 1. Nemanjić oženio Jelenom Anžujskom (sredinom 13. v.), svojoj nevesti je iskazao ljubav tako što je zasadio jorgovane dolinom toka reke Ibar. Srbija je dobila Dolinu jorgovana dugu oko 30 kilometara koja se prostire od Kraljeva prema jugu, sve do srednjovekovnog grada Magliča . U čast Jelene Anžujske, početkom maja tu se održavaju "Dani jorgovana", tokom kojih se posetiocima predstavljaju lepote Ibra.

Zapadno od Ibra nalazi se dolina reke Lim. Iako izvanredne prirodne lepote, reka je dugo bila deponija otpada. Ako biste zimi putovali dolinom Lima, pažnju bi vam privukli milioni plastičnih kesa i drugog smeća zakačenog na granama drveća na obalama. Ovakvo stanje trajalo je godinama.

Nedavno sam dobio informaciju o akciji čišćenja smećem zatrpanog korita reke jednog našeg planinskog mesta. Proteklih decenija rečno korito je punjeno otpadom, sve do momenta dok reka nije promenila tok. Akciju čišćenja finansirala je Vlada prijateljske strane države.  Dovežena je mehanizacija, angažovani su radnici i volonteri. Za nekoliko dana iz zatrpanog korita reke izvađene su stotine tona otpada: šut, stari šporeti, nameštaj i drugo smeće. Realizacijom ekološkog programa reka je očišćena, njene obale su uređene a malo mesto je promenilo svoj godinama zapuštan izgled. Nekoliko meseci nakon ove uspešne akcije, strana država koja je finansirala čišćenje uputila je delegaciju svojih privrednika kako bi im pokazala ne delu pozitivan primer nedavne realizacije ekološkog projekta. Međutim, kada su došli na lice mesta, ugledali su stari prizor: korito reke bilo je ponovo zatrpano smećem. Odmah nakon čišćenja, seljani su po staroj navici nastavili da bacaju kabasto i drugo smeće u reku. Ovaj grubi primer predstavlja samo jedan u nizu događanja na obalama naših reka.

Beograd je podignut na dve najveće reke u regionu. Vodotokovi  su regulisani, a grad je utvrđen sigurnosnim nasipima. Pre nekoliko nedelja, šetao sam uzvodno obalom Save. Sa zaprepašćenjem sam konstatovao neverovatne nedavne građevinske promene u zelenom pojasu duž reke. Obale beogradskih reka odnedavno doživljavaju svojevrstan urbanistički bum. One su danas velika gradilišta. Budući da su vezovi za splavove odavno popunjeni, novi talas gradnje zahvatio je priobalja. U kratkom roku sagrađen je prvi niz kuća na obalama dužine oko 20 kilometara. Potom je izgrađen i drugi a u toku je "urbanizacija" i trećeg niza stambenih kuća duž obale reke. Sva tri niza nalaze se u plavnom pojasu, između obale i protivpoplavnog nasipa. Kuće su izgrađene čvrstim materijalima, koje dovoze teški kamioni jedinom saobraćajnicom - vrhom nasipa. Zbog prilaska građevinske mehanizacije, na pojednim mestima nasipi su privremeno probijeni... Krajnje je vreme da se u ovo područje urbanističkog haosa uvede red.



No comments:

Post a Comment