Saturday 1 February 2014

Slobodan Maldini: Arhitektura Sočija, "Večernje novosti", 1. februar 2014.




DNEVNIK ZABLUDA

Piše Slobodan Maldini

ARHITEKTURA SOČIJA

Uskoro počinju Zimske olimpijske igre u Sočiju. Preambiciozno organizovane, to su najskljuplje olimpijske igre u istoriji jer uložena sredstva u organizaciju iznose preko neverovatnih 50 milijardi dolara. Ova vrednost daleko je nadmašila početne procene od 12 milijardi dolara koje je 2007. godine dao sam Putin. Prema analitičarima, biće to Olimpijada čija je organizacija koštala Rusiju koliko i troškovi svih dosadašnjih zimskih olimpijskih igara.

Tim povodom je u Beogradu nedavno otvorena izložba "Arhitektura Sočija" u organizaciji udruženja samostalnih stvaralaca "Sinteza" i Ruskog doma iz Beograda. Na izložbi su predstavljena arhitektonska dostignuća ogromnih razmera i važnosti, kao što su dela skulpturalne arhitekture: olimpijski stadion Fišt, ledena dvorana Boljšoj (na slici), dvorane Ajsberg, Adler arena, Šajba, planinski centri Laura, Roza Hutor i dr. Potpuno nova infrastruktura (elektro, vodovodna, kanalizaciona), drumske i železničke saobraćajnice, renovirana luka i aerodrom omogućavaju Sočiju da u budućnosti funkcioniše kao svetski turistički centar. Poput Barselone i Torina, čije su urbana i ekonomska budućnost promenjene nakon održanih Olimpijskih igara, Soči će se upisati u listu svetskih prestonica koje svojim sadržajima privlače veliki broj turista.

Višegodišnja olimpijska groznica u Sočiju koja je najveći pomak načinila u arhitekturi i građevinarstvu, podseća nas na davnu 1984. kada je Jugoslavija bila domaćin Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu. Šta je od nekadašnjeg olimpijskog graditeljskog duha ostalo danas? Čini se da je olimpijski plamen Sarajeva odavno iščezao iz kolektivne svesti. Umesto da je Olimpijada doprinela razvoju grada i turizma u susednoj državi, čini se da su iza nje jedino ostali enormni troškovi i sportski objekti koji su se urušili usled nebrige i neodržavanja. Olimpijska dvorana Zetra je u fazi propadanja, KJP Skenderija opustošena, Ledena dvorana je trajno zatvorena zbog urušenog krova. Olimpijske planine se guše u smeću i neplanskoj gradnji. Bob staza je proglašena najlepšom napuštenom građevinom na svetu.

Vođen ambicijama čelnika, Beograd se dva puta neuspešno kandidovao za Letnje olimpijske igre: 1992. i 1996. Tu je 2009. održana 25. Letnja univerzijada. Ovim povodom sagrađen je Belvil, Olimpijsko selo sa 1850 stanova na površini od 15 ha. Zbog izgradnje ovog stambenog naselja, planom je povećana spratnost sa 6 na 13 etaža, a na tom presedanu je sagrađen brutalan blok u kojem danas malo ko želi da živi.

Nasuprot Sočiju i Beogradu, Kopenhagen ima ideju koja spaja ekologiju i sport. Do 2016. tu će biti izgrađena spalionica smeća-elektrana koja će proizvoditi energiju spaljivanjem otpada. Prema projektu Bjarke Ingels grupe, krov elektrane je pretvoren u skijalište za građane i goste, koje će raditi tokom cele godine.



No comments:

Post a Comment