Wednesday 29 January 2014

Slobodan Maldini i Sofia Lancoš Maldini: Duhovni centar među oblacimaMEK LEOD GANĐ: SELO - SVETSKI DUHOVNI CENTAR

Piše: Slobodan Maldini, fotografije: Sofia Lacoš Maldini

Ovo selo u podnožju indijskih Himalaja već niz godina nosi epitet svetskog duhovnog centra. Predstavlja meku u koju dolaze duhovnici, umetnici i mnoge javne ličnosti u potrazi za unutrašnjim pročišćenjem. Inspiracija je pesnicima, književnicima, glumcima i svima onima koji tragaju za odgovorima na večna pitanja o životu i smrti, dobrom, ljubavi i miru.

Mek Leod Ganđ se nalazi na severu Indije, u državi Himačal Pradeš, u blizini gradića Daramšale. Naselje je okruženo šumama himalajskih borova, kedrova i rododendrona, sa tri strane obgrljeno visokim vrhovima Himalaja, sa izvanrednim pogledom prema dolini Kangra. Dok se Daramšala nalazi u niziji, na nadmorskoj visini 1.300m, Mek Leod Ganđ je podignuto na prosečnoj visini 2.100m na planinskom vencu Dauladar, čiji je najviši vrh "Haniman Ka Tiba" visok 5.639m. Drugi naziv za ovo mesto "Mala Lasa" potiče od široke populacije Tibetanaca koja je tu nastanjena. U njemu se nalazi tibetanska Vlada u izgnanstvu.

Nekada naseobina, dobila je ime po Ser Donaldu Mek Leodu, guverneru Pendžaba, a sufiks Ganđ je uobičajena hindi reč za "susedstvo". Za vreme britanske vladavine u Indiji ovde su Britanci u prijatnoj klimi provodili užarena indijska leta. Britanski namesnik lord Eldžin (1862-63) bio je toliko očaran ovim mestom, da ga je predložio za letnju prestonicu Indije. Cela oblast je pretrpela veliko razaranje u zemljotresu 1904., kada je život izgubilo skoro 20.000 ljudi sa područja Kangre.
Nakon kineske invazije na Tibet 1959. Tenzin Gjatso - 14. Dalaj Lama izbegao je u Indiju. Indijska Vlada ponudila mu je utočište u Daramšali, gde je 1960. osnovana tibetanska Vlada u izbeglištvu, a Dalaj Lama se nastanio u Mek Leod Ganđu. Istovremeno, tu su osnovani budistički manastiri, a mesto su naselili izbegli Tibetanci. Tokom niza godina, ovo poznato selo je postalo važna turistička i hodočasnička destinacija, čiji značaj neprestano raste. Pored Tibetanaca, danas u njemu žive različiti narodi: Kašmirci (izbegli od nemira koji se događaju u Kašmiru), Evropljani i Amerikaci koji ovde volontiraju i naročito budistički sveštenici, koji potiču iz svih krajeva sveta. Snežnobeli vrhovi Himalaja iznad podsećaju stanovnike na daleki Tibet. Na ovu zemlju podsećaju i nasmejana lica Tibetanaca, budistički manastiri, svetilišta, molitvene zastavice i valjci,mantre uklesane u kamenju, budistički sveštenici u bordo odeći, tibetanska muzika, "pevajuće zdele" i drugi atributi tibetanskog budizma. Nadasve, tu su prebivalište Dalaj Lame i Hram kalačakre.

Mesto ima specifičnu atmosferu i izvanrednu prirodnu lepotu: kristalno jasno nebo po kome mnoštvo zlatnih orlova u svom letu dostižu visine okolnih vrhova, mirisne šume borova i rododendrona koji cvetajući u martu pretvaraju planinske padine u čaroliju crvenih tonova, tišinu i zvuke dalekih zvona. Sve ovo nije moguće lako opisati, već je potrebno jednostavno doživeti. Jer, to nije neobičan raj legendarne zamišljene doline Šangri La o kojoj je pisao Džejms Hilton, već deo realnosti fantastične Indije.Sve češće, Mek Leod Ganđ je destinacija u koju dolaze slavni. U želji da osete atmosferu mira, budističke tradicije i nekadašnjeg života u Tibetu koji je na ovom prostoru ostao nepromenjen, mnoge svetski poznate ličnosti su ovde našle mesto svog duhovnog ispunjenja: Vojvoda od Gločestera, Vojvotkinja od Jorka, gospođa Miteran, glumci: Ričard Gir, Uma Turman, Goldi Hon, Pirs Brosnan, Demi Mur, Stiven Sigal, Harison Ford, kao i manekenke: Sindi Kraford, Kristi Tarlington. Među poznatim posetiocima su matematičar i psiholog Dejvid Mejer, Volf Zinger, direktor franfurtskog Instituta za napredne studije i Robert Turman, otac glumice Ume Turman i profesor Budizma u SAD.
Ričard Gir je prvi put privukao veću pažnju javnosti 2003. kada je zajedno sa Goldi Hon ponudio milion dolara vrednu donaciju za potrebe edukacije tibetanskih izbeglica. On je takođe pokrenuo fondaciju  "Zeleni Mek Leod Ganđ".No comments:

Post a Comment