Friday 4 October 2019

Otimanje autorstva, Večernje novosti, 4. oktobar 2019.
Dnevnik zabluda

Otimanje autorstva

Piše Slobodan Maldini

Na nedavno održanom javnom času na beogradskom Ušću, umetnica performansa Marina Abramović predstavila je svoj Manifest. Već u drugoj od sedamdeset pet njegovih tačaka ona poručuje da "umetnik ne sme da krade ideje od drugih umetnika". Moguće da je umetnica svoj stav izoštrila nakon tužbe njenog nekadašnjeg partnera Uvea Lajsiepena i presude po kojoj je, zbog kršenja Ugovora o zajedničkim autorskim radovima, morala da mu plati visoku odštetu.

Ni u arhitekturi stvari ne stoje bolje. Jedan prijatelj arhitekta požalio mi se da je sa investitorom ugovorio dizajn hola jedne zgrade, da bi mu naručilac, postepeno, za iste pare proširivao posao na još dve etaže u holu i objekte okolo njega. Na kraju, iskoristio je situaciju da, bez autorske naknade, prema dobijenom projektu počne gradnju novog, istovetnog objekta.

Sada već davne 2005. pokušao sam da unesem red po temi autorstva i naplate dela u arhitekturi. Nakon dve godine rada, objavio sam knjigu "Obračun honorara arhitekata, inženjera, urbanista i prostornih planera", do danas najcelovitiju studiju o autorstvu u arhitekturi kod nas. Ceo tiraž 1.000 primeraka ponudio sam Inženjerskoj komori Srbije, po ceni troškova štampe i poklonio im deset knjiga. Ponudio sam i besplatne obuke po toj temi. Nisu mi odgovorili na ponudu. Ali, ubrzo sam saznao da je Inženjerska komora Srbije po višemilionskoj ceni ugovorila sa Energoprojektom izradu sadržaja koji se nalazi u samo jednom od dvadeset poglavlja moje knjige, delu koji se odnosi na stambenu arhitekturu. Naredne godine, dobio sam poziv za promociju knjige "Obračun honorara u stambenoj gradnji" koju je za potrebe Komore izradio Energoprojekt. Otišao sam. Videvši već prvi slajd na prezentaciji Energoprojektove brošure, ostao sam bez daha. Na njemu je pisalo: "Zahvaljujemo Slobodanu Maldiniju što smo koristili njegov materijal"!? Zapanjeno sam shvatio da su na otimanju autorstva nad mojim delom o zaštiti autorstva zaradili veliki novac drugi i to uz podršku državne institucije osnovane radi zaštite autorskih prava!

Ali, postoji nešto još gore od otimanja autorstva. To su krađe identiteta autora. Nedavno sam na internetu otkrio meni dotada nepoznato predstavljanje mog arhitektonskog biroa na sajtu Daibau. Osnovan u Sloveniji, sa ograncima u Austriji, Hrvatskoj i Srbiji, sadrži podatke o arhitektonskim biroima, nudeći u njihovo ime usluge. Jedan detalj mi je privukao pažnju: pored naziva mog biroa koji nosi moje ime i prezime, na ovom sajtu je objavljen meni nepoznat broj mobilnog telefona. Odgovorio sam na poziv sa sajta i naručio arhitektonski projekat od sebe samog. Za petnaestak minuta su me pozvali telefonom, zatražili podatke o naručiocu i rekli da će me ubrzo kontaktirati u vezi porudžbine. Ni desetak dana posle poziva nisu me zvali, a moju stranu na sajtu su - izbrisali.

Na slici: Uve Lajsiepen i Marina Abramović, foto: Jutjub

No comments:

Post a Comment