Friday 3 May 2019

Nepoštovanje umesto pijeteta, Večernje novosti, 3. maj 2019.




Dnevnik zabluda

Nepoštovanje umesto pijeteta

Piše Slobodan Maldini

Odavno se susrećemo sa pokušajima revizije istorije. Neki "istoričari" u Hrvatskoj poturaju lažne tvrdnje da je ustaški koncentracioni logor Jasenovac, najmonstruoznija fabrika smrti u Evropi u Drugom svetskom ratu, bio radni logor. U knjizi Igora Vukića "Radni logor Jasenovac" zasnovanoj na "verodostojnim iskazima bivših logoraša i naučnoj i publicističkoj literaturi", mesto gde je počinjen nečuveni genocid nad Srbima, Romima i Jevrejima predstavljeno je centrom u kojem su "radili najviše Hrvati, te nešto manje muslimana i Srba." Na ustaški logor Jastrebarsko, jedini namenjen isključivo deci u fašističkom delu Evrope, gde su skapavala "pravoslavna paščad, šizmatici i deca četničko-komunističkih bandita" danas jedva podseća skulptura majke sa mrtvim čedom u krilu, podignuta na gradskom groblju. Ali, Jastrebarsko je 2013. proglašeno gradom prijateljem dece, a na ulazu u mesto postavljena je koloritna tabla sa natpisom "Grad jastrebarsko - prijatelj dece!"

Naši susedi menjanju istoriju, izbacujući ono što smeta iskrivljenoj, ulepšanoj slici koju stvaraju o sebi. Jer, svako suočavanje sa svojom ružnom prošlošću, boli. Zato je treba što pre zaboraviti, promeniti. Baš zbog nedostojnog odnosa prema istoriji Srba, Roma i Jevreja na teritoriji Hrvatske, nije mi jasan odnos nas samih prema žrtvama sopstvenih naroda, u sopstvenoj zemlji, danas. Hrvatski izvori objavili su vest da je, prvi put u zabeleženoj istoriji (!) u objektu kompleksa nekadašnjeg nacističkog logora Sajmište u  Beogradu, otvorena predškolska ustanova "Savsko obdanište". Na panou nad ulazom u nekadašnji koncentracioni logor danas piše "Mesto gde će se vaše dete osećati sigurno i voljeno"! U Ministarstvu prosvete potvrdili su da ovaj dečji vrtić može da počne s radom "jer su ispunjeni uslovi za obavljanje predškolskog vaspitanja i obrazovanja". Prema hrvatskim izvorima, kroz logor Sajmište prošlo je oko 100.000 zatvorenika, a tu je direktno ubijeno njih 48.000, što je prema nekim računicama iz Hrvatske, više nego u Jasenovcu.

U neposrednoj blizini istorijskog Spomen kompleksa Slobodište u Kruševcu, stratišta na kojem je nemački okupator za vreme Drugog svetskog rata streljao 1.642 Srba i Roma, uskoro počinje gradnja zabavnog parka Šarengrad. Nekada tradicionalna kruševačka kulturno-umetnička manifestacija "Svečanosti slobode" već je preinačena u novi događaj pod nazivom "Vidovdan", čime je i formalno prestalo obeležavanje Slobodišta kao mesta stradanja. Pored stratišta na padini Bagdale i najpoznatijeg dela čuvenog Bogdana Bogdanovića koje je nekada godišnje posećivalo i po 100.000 ljudi, nići će krajnje neprimereni zabavni sadržaj, još jedan u nizu onih koji nepoštovanjem umesto pijetetom, direktno vređaju osećanja malobrojnih koji se još uvek sećaju strahota kroz koje smo prošli u novijoj istoriji.


Na slici: Zapušten paviljon Sajmišta, lična arhiva

No comments:

Post a Comment