Saturday 21 November 2015

Slobodan Maldini: Rušenje i arhitektura, Večerje novosti, 21. novembar 2015.



Dnevnik zabluda

Rušenje i arhitektura

Piše Slobodan Maldini

Tokom hiljadugodišnje istorije ljudi su gradili u želji da unesu red u prostor u kojem borave. Iza sebe su ostavili izvanredno graditeljsko nasleđe koje svedoči o visokim dometima kultura. O neverovatnoj civilizaciji Starog Egipta svedoče ostaci arhitekture, antički Rim nam je danas poznat po ostacima Koloseuma ili Foruma.  Ali, uporedo sa građenjem, u istoriji ljudskog društva prisutno je i rušenje. Najlepši arhitektonski objekti su rušeni zbog ratova i smene vlasti. Arhitektura na našem tlu je trpela teška razaranja, kada su nestala vredna dela naše kulture. Međutim, poražavajuća je činjenica da smo i danas, u mirnodopskom periodu suočeni sa nestajanjem vrednih arhitektonskih spomenika. Svedoci smo rušenja antologijskih građevina, a razlog tome nisu ratni sukobi, već ekonomski interesi i nedorečenost zakona koji dozvoljavaju da kulturno vredna arhitektonska dela budu uništena. Navešću samo nekoliko primera.

Nedavno je srušena čuvena benzinska stanica "Dejton" na Novom Beogradu (na slici), jedan od neformalnih simbola Novog Beograda. Ovu građevinu, prepoznatljivu po izvanrednoj arhitekturi, podiglo je preduzeće "Jugopetrol" 1995. po projektima arhitekte Marija Jobsta. Da bi uopšte dobio dozvolu da izgradi benzinsku pumpu na ovom mestu, "Jugopetrol" je morao da obezbedi estetski vrhunski arhitektonski projekat. Neobičnom i transparentnom sinusoidnom nadstrešnicom koja pokriva ceo objekat, stvoren je koloritni i lepršavi arhitektonski dragulj koji se danas nalazi u svim antologijama srpske arhitekture. Na njegovom mestu biće podignuta bezlična tipska benzinska stanica, što je nedopustivo za ovu elitnu lokaciju.

Još jedna, impozantna zgrada ambasade Nemačke u Ulici Kneza Miloša srušena je do temelja. Ovu antologijsku zgradu izvanredne arhitekture projektovao je 1970. arhitekta Bogdan Ignjatović. Zbog jedinstvene konstrukcije i estetike arhitekture natur betona, ona je prepoznatljiva u istoriji beogradske arhitekture i teško da će biti zamenjena jednako ekspresivnim arhitektonskim objektom. Povodom rekonstrukcije stare zgrade preduzeća "Jugodrvo" pored beogradskog Narodnog pozorišta u ulici Vase Čarapića pokrenuta je peticija za očuvanje  arhitektonskih i ambijentalnih vrednosti ove građevine. Nažalost, njenom rekonstrukcijom je sagrađen hotel "Meriot" sa "zlatnom fasadom", vrhunac kiča i oličenje neukusa, zbog kojeg naša arhitektonska struka treba da se stidi.


Nasuprot srušenim vrednim arhitektonskim objektima, kod nas opstaju hiljade bespravno sagrađenih, nadzidanih, uništenih zgrada. Ova čuda graditeljske nepismenosti nema ko da sruši, rekonstruiše i izmeni, jer za to ne postoji ekonomski interes. Danas se donose zakoni kojima se omogućuje da ove arhitektonske ruine budu legalizovane, zbog čega naši gradovi sve više estetski tonu, postajući urbani slamovi.

No comments:

Post a Comment