Saturday 19 September 2015

Slobodan Maldini: Sumrak kulture, Večernje novosti, 19. septembar 2015.



Dnevnik zabluda

Sumrak kulture


Piše Slobodan Maldini

Pre desetak godina nisam mogao da pomislim da će se raspad kulturnih vrednosti dogoditi ovako velikom brzinom. Za samo nekoliko proteklih godina, naša civilizacija je načinila strahoviti pad. Zajedničke ljudske vrednosti preko noći su promenjene, a kolektivna kulturna memorija počela je naglo da nestaje. Razaranje civilizacijskih tekovina vidno je na svim poljima: uništava se i nestaje istorijsko nasleđe, a kultura nestaje iz svakodnevnog života. Ljudsko društvo se okreće novim "vrednostima" koje karakterišu neobrazovanost, trka za novcem po svaku cenu, otuđenost, odsustvo empatije i dijaloga među ljudima.

Kulturno nasleđe ima ključni značaj za razumevanje istorije ljudskog društva. Da bismo sačuvali jasnu sliku tokova ljudske istorije, potrebno je da sačuvamo njegove kulturne tekovine: pisane tragove, a posebno umetničke i druge arhitektonske spomenike. Tokom samo nekoliko prethodnih godina, svedoci smo nestajanja mnogih svetski najznačajnijih kulturnih tvorevina. U periodu devetogodišnjeg rata i nakon njega, u Iraku su zbrisana sa lica zemlje brojna umetnička blaga, a neprocenjivi muzejski artefakti koji nisu uništeni, pokradeni su i izneti iz zemlje. Jedinstvena lokacija sa statuama Bude u dolini Bamijan u Avganistanu dignuta je u vazduh 2001. U građanskom ratu u Jemenu nestalo je neprocenjivo nacionalno blago. Kulturno nasleđe u Libiji je opustošeno, a u Siriji čovečanstvo je suočeno sa najvećim gubitkom istorijskih dobara. Povodom ovih tragičnih događanja, svet nije učinio gotovo ništa.


Svima je poznato stanje uništene srpske kulturne baštine. Međutim, iako znamo da je premalo urađeno u spašavanju naših spomenika kulture, zabrinjava opšta kulturna degradacija društva koju je teško zaustaviti. Jer, ona se događa na svim poljima. Čim uključimo televizijski program, pred nama su scene rijaliti programa "Velikog brata", "Maldiva" ili "Parova", u kojima nam se nameće intelektualna beda naših "poznatih ličnosti". Sve češće slušamo izveštaje iz naših škola u kojima se deca premlaćuju i trguju drogom. Neobrazovane estradne "zvezde" na skupim koncertima okupljaju hiljade ljudi gde veličaju šund i kič. Neznanje je na ceni. Kompetentne i autoritativne pojedince drže "dalje od prakse" jer su remetilački faktor i kočnica skrivenim motivima bilo tajkuna ili sitnih prevaranata. Na mnogim važnim pozicijama u društvu su ignoranti, jer takvi ne smetaju interesima onih koji su ih tu postavili. Danas, da bi neko visoko obrazovan mogao da ima "normalan" život u Srbiji, tj. da ima novca da plati račune za grejanje i struju, mora da se povinuje uslovima neobrazovanih. A oni ga teraju da zaboravi sopstvene principe i pokuša da glumi sirovost, neznalicu ili klovna, u igri čija pravila kroje oni koji u drugim vremenima ne bi bili vredni iole bitnije uloge u društvu. (Na slici: Palmira, Sirija) 

No comments:

Post a Comment