Tuesday 14 July 2015

Slobodan Maldini: Ambijenti, Večernje novosti, 11. juli 2015.



Dnevnik zabluda

Ambijenti

Piše Slobodan Maldini


Beograd je prestonica kulture. U njoj se nalaze pozorišta, koncertne i druge reprezentativne dvorane. Tu su građevine osposobljene za tehnički najzahtevnije i najmasovnije manifestacije: Sava centar i Beogradska arena. Sala Sava centra prima 3670 gledalaca, a kapacitet Beogradske arene je do 25.000. I pored ovakvih potencijala, ove dve dvorane rade na ivici opstanka, jer su troškovi održavanja veći od ostvarene zarade. Pored kolosalnih i teško isplativih centara kulture, kod nas je prisutan trend održavanja značajnih kulturnih manifestacija u prostorima čiji je ambijent mnogo privlačniji, a čije je održavanje ekonomičnije. To su istorijske ambijentalne sredine.

Krajem juna u jednoj takvoj ambijentalnoj celini održan je Itaka Šekspir festivalRadi se o malo poznatom, ambijentalno veoma interesantnom prostoru vile Stanković. Kompleks vile nalazi  se kod sela Čortanovci, desetak kilometara Dunavom nizvodno od Sremskih Karlovaca, na uzvisini sa koje se pruža izvanredan pogled na Banat i Bačku. Sagradio ju je u neorenesansnom stilu 1930. Radenko Stanković po projektu arhitekte Dragiše Brašovana. Vilu nekadašnjieg ministra prosvete i namesnika maloletnom kralju Petru II Karađorđeviću danas koristi Izvršno veće Vojvodine. Tokom nekoliko dana festivala imali smo priliku da vidimo izvanredne inscenacije Šekspirovih dela koje su priredili umetnici iz Irana, Belorusije (na slici), Makedonije i Srbije. U ambijentu vile stvorena je neponovljiva atmosfera u kojoj direktor festivala Nikita Milivojević klepetušom poziva gledaoce da zauzmu mesta, gde glumci iz Irana sede na stepenicama gledališta posmatrajući kolege koji nastupaju, a publika se brani od komaraca koji, međutim, ne smetaju.


Na Petrovardinskoj tvrđavi ove godine održava se 15. Egzit. Reputaciju svetski najboljeg muzičkog festivala dobio je zahvaljujući ambijentu stare tvrđave. Teško da još igde u svetu može da bude održan sličan muzički festival sa preko 20 pozornica na kojima se istovremeno održavaju koncerti koji međusobno ne smetaju. Za 4 dana festivala imamo priliku da čujemo preko 600 izvođača! Festival je odgajio generacije ljubitelja i poznavalaca svetske savremene muzike koji su godinama redovni posetioci. Karte za ovaj festival mnogi su kupili još u novembru prošle godine. Mnogi među nama godinama nose predivne uspomene sa Egzita. Eksploziju emocija preneli su nam: Igi Pop, Bili Ajdol, Gans end Rouzis, Seks Pistolsi, Robert Plant, Korn. Posebno se sećamo vremešne Peti Smit koja je u zakrpljenom džemperu u vremenu za predgrupe digla publiku na noge ili grupe Tijamat, koja je pred samo stotinak gledalaca na maloj bini održala svoj antologijski koncert. Grupa Prodidži redovno stvara histeriju među brojnim Englezima u publici. Energiju i doživljaj na tvrđavi ujutro dopunjuje nezaboravan izlazak sunca nad Dunavom.

No comments:

Post a Comment