Saturday 21 June 2014

Slobodan Maldini: Vreme stručnjaka, "Večernje novosti", 21. jun 2014




DNEVNIK ZABLUDA

VREME STRUČNJAKA

Piše Slobodan Maldini

Nedavno mi je jedan kolega arhitekta saopštio novost da je ušao u drugi krug konkursa za prijem u radni odnos pilota civilnog vazduhoplovstva. Mada znam da poseduje letačku dozvolu sportskog pilota, ova vest me je nasmejala. Na moje pitanje da li oseća odgovornost u nameri da se bavi poslom koji ne zna, on mi je spremno odgovorio da u principu nema razlike između pilotiranja i vođenja nekog preduzeća, grada, ili same države. "Ako se pojedinci usuđuju da vode grad od dva miliona stanovnika, zašto bi meni smetalo da konkurišem za mesto pilota putničkog aviona?"

I zaista, u svojoj odluci moj prijatelj se ne razlikuje od nekih naših "stručnjaka", "ekonomista", "doktora nauka" i univerzitetskih profesora. Nakon što su novinari osporili originalnost doktorata ministra Stefanovića i validnost engleskog doktorata Miće Jovanovića, rektora našeg "najstarijeg i najvećeg" privatnog univerziteta "Megatrend", gospodin rektor je za vikend odleteo privatnim avionom u London u nameri da "pronađe" svoju izgubljenu doktorsku diplomu. Ovi nedavni događaji pokrenuli su medijsku lavinu koja bi mogla da "proguta" stotine lažnih doktora nauka, pre svega naših univerzitetskih profesora, ali i polotičara. U isto vreme, novinari su "ulovili" novog beogradskog gradskog arhitektu Folića u krajnje sumnjivom predstavljanju sopstvene radne biografije. Pored stotina doktora nauka i međunarodno renomiranih beogradskih arhitekata, ovaj mladi i nedovoljno iskusni kolega postavljen je na najodgovorniju funkciju u gradu sa koje treba da vodi urbanizam megalopolisa. Ubrzo su novinari predstavili i okruženje ovog prvog arhitekte Srbije: izvesnu Staniju, starletu poznatu po nedavnoj izjavi da joj je šeik  iz Dubaija poklonio - ostrvo. U međuvremenu, povodom odluke Ministarstva prosvete da im  prepolovi sredstva namenjena za "Srpsku enciklopediju", oglasili su se i naši akademici. Najavljujući gašenje Enciklopedije, oni kritikuju državu zbog zanemarivanja kulture. Preko noći raspadaju se i državne izdavačke kuće, jer su im zakonom ukinuti statusi monopolista. 

Nemam ništa protiv mladih, niti onih koji nemaju doktorsku titulu. Jer, doktorska zvanja stiču se decenijama, a ne preko noći. Ali, pre nego što preuzmu odgovornost za posao za čije obavljanje je potrebna kompetencija, mladi treba da uče i steknu iskustvo. Nemam ništa ni protiv jadikovki srpskih akademika i državnih izdavača. Međutim, neki naši univerziteti, SANU i državni izdavači danas su institucije komercijalne prirode, a državna pomoć im dođe više kao bakšiš. Gradski službenici su ionako preplaćeni za posao koji (ne)obavljaju, a štete koje nam nanose su nenadoknadive. Krajnje je vreme da se upitamo: zbog čega im država uopšte uplaćuje novac? Srbija ionako ima višak doktora nauka koji, ne žaleći se, rade po Evropi kao kelneri i kućne pomoćnice.

2 comments:

  1. Kod nas postoje dva problema u vezi sa stručnjacima. Prvi je hiperprodukcija kadrova u kojoj se gubi kvalitet, pa tako u državi koja ima realnu potrebu za dvadesetak novih arhitekata godišnje stvara se dvesta, od kojih jedva deset u prvom trenutku zaista zna da radi svoj posao, a preko sto to nikad neće naučiti. Drugi problem je što se niko ne bavi usklađivanjem kompetencija i radnih zaduženja, pa tako neke poslove za koje su potrebni vrhunski stručnjaci rade diletanti, dok kod nekih poslodavaca vrhunski stručnjaci rade poslove koji su daleko ispod njihovih kvalifikacija. Često se na sajtovima za zapošljavanje mogu videti oglasi za posao u kojima se traže diplomirani inženjeri sa licencama i znanjem profesionalnog softvera za rad u maloprodaji kupatilske opreme, a sa druge strane urbanizam jednog milionskog grada vodi prevarant-maneken...

    ReplyDelete
  2. ...cela ova zemlja, lepa, ali nesrećna jer nema krštenu državu, je jedno veliko igralište za neverovatno veliki broj diletanata (u pogrdnom smislu), amatera (u pogrdnom smislu) i mediokriteta (pogrdno, by default). Prevaranti-manekeni su u politici, političari u estradi, umobolnici i kriminalci na ulicama, iole normalni ljudi getoizirani u svoje mentalne zatvore zbog siromaštva i dominacije tupave manjine...Prava intelektualna elita koje ima gotovo u tragovima - ćuti i neodoljivo podseća na one podvodne organizme koji se, kad naleti opasnost, uvuku u sebe...Kvazi-elita nam ga kroji tesno, prljavo i ružno...Ako ne izronimo iz ovog kala - pući će nam pluća...

    ReplyDelete