Saturday 23 November 2013

Slobodan Maldini: Udruženja arhitekata, "Večernje novosti", 23. novembar 2013.

DNEVNIK ZABLUDA

UDRUŽENJA ARHITEKATA 


Piše Slobodan Maldini

Svuda u svetu postoje strukovna udruženja. Osnovana su sa ciljevima da unapređuju struku, pomažu članove i povezuju ih sa drugim udruženjima. Nacionalne arhitekture mnogih zemalja razvijene su do visokog nivoa zahvaljujući angažovanju pojedinaca, ali pre svega  strukovnih udruženja. Poznata udruženja arhitekata u svetu su: "Kraljevski institut britanskih arhitekata" u Velikoj Britaniji, "Američki institut arhitekata" u SAD i drugi. Kratko ću analizirati dva strukovna udruženja kod nas.

Inženjerska komora Srbije je najznačajnija srpska strukovna organizacija kojoj pripadaju arhitekti. Osnovana je 2003. i aktivna je 10 godina. Osnivanje Komore je bilo pozdravljeno jer su predstavljene novine u postupku vrednovanja stručnjaka, a uvedena je "licenca" - svojevrsna dozvola za rad. Nekada se ova dozvola izdavala u formi Uverenja o položenom stručnom ispitu. Za ovaj ispit su se kandidati ozbiljno spremali, a stečeno Uverenje je imalo trajan karakter. Danas se licenca dobija nakon položenog stručnog ispita koji košta 30.000 din, plaćenih troškova izdavanja licence u iznosu 7.150 din i plaćanja godišnje članarine po jednoj licenci u iznosu 7.500 din. U praksi, licenca traje onoliko dugo koliko traje godišnja članarina. Ukoliko predajete projekat opštini za dobijanje dozvole, uz licencu je obavezno prilaganje Potvrde o plaćenoj godišnjoj članarini Komori. U suprotnom, vaš projekat će biti odbijen. Komora je izdala oko 41.600 licenci za koje članovi plaćaju godišnju članarinu, a svakodnevno se broj izdatih licenci povećava. Sredstva koja je tokom proteklih 10 godina Komora uložila sa svojih prebogatih računa u razvoj arhitekture ne mogu se izračunati jer nisu ni na nivou statističke greške.

Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) je dobrovoljno profesionalno udruženje koje stvara ambijent za slobodno delovanje nezavisnih umetnika Srbije. U udruženju ima oko 1200 članova od kojih je 500 samostalnih umetnika. Za razliku od Inženjerske komore, ono nema značajna sredstva na računu, niti fondove za podršku struke. Bez obzira na siromaštvo, skoro svakodnevno je prisutno u javnosti izložbama i drugim manifestacijama. Udruženje je upravo proslavilo 60. godišnjicu osnivanja. Na svečanost ulaska Udruženja u 7. deceniju, međutim, nisu pozvani neki važni članovi koji su i sami u 8. ili 9. deceniji, bez obzira što su aktivni u profesionalnom radu i redovno plaćanju godišnju članarinu. Udruženje već dugo nema sredstava da izdržava svoju prodajnu galeriju u beogradskoj Knez Mihajlovoj ulici. Prodaja ne ide, a troškovi rastu. Međutim, letimičnim pogledom po galeriji, primetićemo radove dizajnirane i pre 30 godina, koji su tu izloženi tokom par decenija. Po svemu, galerija bi trebalo pre da nosi ime antikvarnice ili primerenije - staretinarnice.





No comments:

Post a Comment